Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Celé okolí hradu je chráněnou lokalitou . Z Dívčího Kamene jsme pokračovali dále po žluté značce a mírně stoupali proti proudu Křemžského potoka .

        Celé okolí hradu je chráněnou lokalitou . Z Dívčího Kamene jsme pokračovali dále po žluté značce a mírně stoupali proti proudu Křemžského potoka . Pohodlná cesta kouzelným údolím nás zavedla do obce Holubov . Zde jsme odbočili ze žluté značky a pokračovali dále po zelené . Vystoupli jsme do Krasetína a dále až k dolní stanici sedačkové lanovky na Kleť .

            Pro další výstup můžete použít lanovku  , nebo dále pokračovat po zelené . Ta překonává na 3,5 km délky převýšení 425 m . Značka nejdříve prudce stoupá podél lanovky , pak se napojí na cestu a pozvolna se zvedá až ke žluté značce . Od rozcestí U Tunelu nás poslední závěrečné stoupání  zavedlo až na vrchol Kleti . Rozhledna Císaře Františka Josefa , která je nejstarší v Čechách , byla postavena již v roce 1825 , skýtá krásné výhledy do okolí . Za příznivého počasí jsou vidět Alpy . Televizní vysílač dosahuje výšky 172 m .

             Z vrcholu jsme sestoupili po červené značce . Obešli jsme skalní věže , kde jsme našli i cvičné horolezecké terény , a přišli ke hvězdárně , která byla postavena v letech 1957 – 58 . Její pracovníci se zabývají výzkumem komet a planetek . Pokračovali jsme dále smíšeným lesem a došli na cestu Marie Teresie , kterou připomíná kamenný pomník . Přes samoty Kokotín jsme se vrátili do Zlaté Koruny .
            Celá túra je vřazena do CHKO Blanský les se sídlem ve Vyšném u Českého Krumlova . CHKO byla vyhlášena v roce 1989 na území 212 ha , podobně jako národní park Šumava je členěna do zón dle stupně ochrany přírody a zahrnuje 11 přírodních rezervací a památek .  Díky podloží a povětrnostním podmínkám zde najdeme mnoho vzácných rostlin .

            Blanský les vytváří podkovu   začínající Kletí a končící na vrcholku Kluku  ( 740 m ) , který je řídce porostlý smrky . Jedná se o převážně  lesnatý komplex doplněný rázovitými vesnicemi a již  výše zmíněnými zříceninami hradů Dívčí Kámen , Kuklov  a klášterem ve Zlaté Koruně . Ve výčtu zajímavostí není možno vynechat staré keltské město z doby laténské v blízkosti Třísova o rozloze 22 ha .

Žádné komentáře:

Okomentovat