Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Turistům nabízí Šumava mnoho nových míst k poznání , rekreujícím se návštěvníkům , hledající oddech po práci , nabízí Šumava nepřeberné množství aktivní relaxace.

        Turistům nabízí Šumava mnoho nových míst k poznání ,  rekreujícím se návštěvníkům ,  hledající oddech po práci , nabízí Šumava nepřeberné množství aktivní relaxace.

          Šumava  se rozkládá na území dlouhém 120 km , maximální  šířka  dosahuje až 45 km .  Začíná na severu Všerubským průsmykem, na jihu pak končí Vyšebrodským průsmykem. Geomorfologicky se  dělí  na   oblast  Železnorudská , Plání  ( s Povydřím ) , Trojmezenskou hornatinu a Boubín , Lipenskou oblast s Želnavskou  hornatinou .  Spolu s Bavorským lesem historicky patří k českému masívu .  Horotvorné přeměny zemského povrchu před miliardou let vyzvedly na tomto území horstvo podobné Alpám.  V dalších dobách bylo přirozenou erozí horstvo upravováno ,  současná  podoba  Šumavy se začala  utvářet  až v třetihorách  v období před 2,5 milionu až 8 tisíci lety v době ledové. Při ústupu  ledovců  pak  vznikala kamenná moře a pod karovými  stěnami jezera .    Novodobé  dějiny centrální Šumavy  nejsou tak bohaté jako  dějiny podhůří  a vnitrozemí . Pravěk připomíná  pouze nejvýše položené  laténské  hradiště Obří hrad z 2. pol.  prvního  tisíciletí  př. n. l.  Hradiště leží nad Losenicí v blízkosti  osady Popelná na vrchu Valy ( 1010 m )  a je dosud dobře patrné . Faktický zážitek   osídlování  vlastní Šumavy  sahá až do našeho tisíciletí a souvisí zejména s dobou  rozvoje obchodu a s ním spojeným větším  pohybem  obyvatelstva . Šumavou  byly  postupně proklestěny stezky  , vedené většinou místy dnešních hraničních přechodů . Stezky měly svá pojmenování  ( nejznámější Zlatá stezka ) , často z různých důvodů měnily svůj směr .  U cest postupně vznikaly objekty určené nejprve pro přenocování a střežení těchto cest ,  později se některá střediska rozrůstala a byla povýšena na královská města . Ve  městech se většinou vybíralo mýto , vařilo pivo , rozvíjela řemesla , služby a zábavné podniky. Některá města obdržela plná královská práva trhu  . Šumava se stala zajímavou i svým nerostným bohatstvím  ,  především zlatem , které se zde na četných rýžovištích nejprve rýžovalo a později těžilo zejména v okolí Kašperských Hor , dále hnědelem obsahujícím železo , křemenem a stříbrem .  K symbióze   nerostného bohatství se dřevem došlo ve sklárnách        (14. – 20. stol. )  , kde se dřeva používalo jednak jako paliva pro vytápění pecí , jednak při výrobě potaše . Poté , kdy se ve světě začal používat pro  vytápění  pecí  generátorový plyn  , postupně téměř všechny sklárny na  Šumavě zanikly . Dalším zdrojem obživy obyvatel a energie byly voda a dřevo . Voda poháněla četné hamry , mlýny , pily ( katry ) a později elektrárny  některé řeky a kanály sloužily k plavení dřeva . Dřeva se používalo jednak jako paliva , jednak jako stavebního materiálu a v četných šumavských papírnách jako suroviny pro výrobu papíru . Život v této nehostinné krajině nebyl  jednoduchý . Vzhledem ke kratšímu vegetačnímu období bylo velice složité i zemědělství . Některé práce měli pouze  sezónní charakter , lidé často hledali obživu v cizině. Při výčtu pracovních příležitostí není možno nevzpomenout ani pašeráctví.

         Šumavě , jako hraničním horám , byl vždy přikládán velký strážní význam .  V minulosti zde vzniklo osm královackých  rychet pro ochranu hranic.  Za třicetileté války tu bylo vybudováno opevnění , jehož zbytky je možné spatřit u Strážného a u Dobré v jižní části  Šumavy . Zbytky dalšího , nechvalně známého opevnění  z doby nedávno minulé oddělujícího kapitalistickou a socialistickou Evropou  v podobě  železné  opony ,  lze  najít téměř všude .                                                                                                                                                                

Žádné komentáře:

Okomentovat