Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NÁRODNÍ PARKY SVĚTA

        Člověk je nedílnou součástí  přírody,  po tisíciletí se k  ní však choval macešsky a bezohledně ji ničil .  Škody napáchané na přírodním prostředí  se úměrně zvyšovaly hlavně s rozmachem průmyslu . Dnes už si mnoho lidí uvědomuje , že přírodu musíme chránit . V České republice je ochrana životního prostředí zakotvena v řadě zákonů  včetně zákona o ochraně přírody . Zvláště cenná přírodní území jsou dnes chráněna přísnými předpisy, které se snaží omezit jakoukoli činnost, jež může přírodě škodit . Bohužel však v mnoha případech přišla ochranná opatření později  anebo nepomohla – četné druhy rostlin a živočichů z naší přírody již vymizely . Navíc stále nedokážeme plně zabránit negativním vlivům  současné civilizace , a to ani na chráněných územích .

       První přírodní  rezervace na našem území – ŽOFÍNSKÝ PRALES a HOJNÁ VODA v NOVOHRADSKÝCH HORÁCH  - byly ustaveny již roku 1838 jako druhé nejstarší v Evropě . Dnes je na území ČR několik desítek .

       K našim  nejstarším naučným stezkám patří například  MEDNÍK V POSÁZAVÍ , kde roste unikátní rostlina kandík psí zub a můžeme se tu setkat i se vzácným mlokem skvrnitým .  Kandík psí zub je trvalá , 35 cm vysoká liliovitá  rostlina , kvetoucí brzy zjara . U  nás  roste na jediném místě – na vrchu  Medník .  Z mnoha naučných stezek na okraji Prahy uveď me alespoň Prokopské údolí a Trojskou kotlinu . Horním Povltavím prochází  Medvědí stezka , pod Slapskou přehradou Svatojánské proudy , v okolí Písku Cesta drahokamů nebo Krajem  Alše,  známé je i Božídarské  rašeliniště . A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.  

Žádné komentáře:

Okomentovat